Psihanaliza ca știință în domeniul psihologiei. De la Visul de altădată la visul de azi.
„Visul este calea regală de acces către inconștient.” S.Freud

Despre vise. Ce a adus nou în domeniul științelor psihice și neuropsihice, procesul de visare de-a lungul deceniilor. Rolul lor din punct de vedere neurologic, cât și psihologic.
Visele sunt văzute ca un fenomen psihologic și neuroștiințific semnificativ, ceea ce indică faptul că, modul creierului uman poate genera o lume de experiențe conștiente de la sine, deconectate de mediul înconjurător. Acest lucru a condus la progrese în înțelegerea bazei neuronale a visului, explorarea modului în care experiențele conștiente din somn se relaționează cu activitatea creierului subiacent și natura deconectarii visătorului de mediu ( Dreaming and the brain: from phenomenology to neurophysiology, Nir & Tononi, 2010 ).
Explorarea viselor în știința neuropsihiatrică și psihiatrie dezvăluie rolul lor complex în cogniția umană, reglarea emoțională și sănătatea mintală. Cercetările continuă să dezlege relația complicată dintre visare și funcționarea creierului uman, oferind perspective atât asupra stărilor mentale normale, cât și asupra stărilor patologice. Așadar este important să visăm, pentru că asta determină o activitate cerebrală normală, benefică pentru minte și corp.
Pe de altă parte, din punct de vedere psihodinamic, visele oferă un alt context cu o istoricitate intrapsihică pe care creierul o adoptă în timpul nopții tocmai pentru că este într-un impas, dar nu cunoaște ieșirea. Ideile despre vise și ce reprezintă ele se extind continuu, iar ideea centrală demonstrată în zilele noastre de știință este că visarea este esențială pentru orice funcționare emoțională. Această trecere de la munca visului la procesul de visare în sine, presupune că visele nu sunt doar gardieni ai somnului, ci participanți activi în încercarea continuă a psihicului de a procesa și integra experiențele emoționale, de a repara conflicte interne sau de a sublinia evidentul.
Visul sau visarea a fost și va rămâne pe lista tuturor în domeniul igienei mentale, tocmai pentru că acest proces explică profunda modalitate a creierului de a-și crea înțelegere, context și spațiu de a se întâmpla, chiar și la nivel doar oniric. Creierul va lucra în a-și crea ce își dorește sau are nevoie, iar visul poate fi o modalitate. Totodată, este și dovada clară a unei dinamici sănătoase și normale a creierului.